Prezi is een online presentatie software waarvan sommige professionals denken dat het de heilige graal is die saaie, oninteressante presentaties miraculeus kan veranderen in leuke en interessante presentaties. Het trieste is dat deze professionals keihard uit een droom ontwaken zodra ze daadwerkelijk een presentatie geven en realiseren dat al die bewegende effecten in Prezi hun presentatie niet hebben verbeterd.

Prezi logo

Een vriend, die inmiddels partner is bij één van big 4 accountants, vroeg me laatst of ik hem met Prezi kan helpen omdat hij binnenkort een paar presentaties moet geven.

Mijn interesse was geprikkeld. “Waarom Prezi?”, vroeg ik hem. Hij had eens een collega een presentatie zien geven waarbij de slides zo leuk bewogen. Dat vond hij wel ‘cool’. Toen ik hem vroeg waar de presentatie van die collega over ging, kon m’n vriend zich dat niet echt meer herinneren. Op de vraag of hij zijn verhaal al klaar had voor zijn presentaties moest hij ook ontkennend antwoorden.

Niettemin was hij overtuigd dat met Prezi zijn presentaties vele malen beter zouden zijn dan als hij PowerPoint zou gebruiken.

Deze ervaring onderstreept wat ik vaker tegenkom bij professionals die een presentatie moeten geven, namelijk dat ze geen idee hebben waar het bij een presentatie echt om draait en alleen vanuit tools denken. Hoe kan ik Prezi, PowerPoint of Keynote beter beheersen om een betere presentatie te geven, is de gedachte.

Nieuwsflash: Prezi, PowerPoint en Keynote zijn slechts tools. Prezi is niet beter of slechter dan PowerPoint, het is slechts een hulpmiddel om een presentatie te geven. En deze hulpmiddelen zijn NIET de oplossing om een presentatie beter te maken.

De kern van een presentatie zit hem in het verhaal dat je vertelt. Maar dat is jammer genoeg het stuk waar ik professionals weinig tot niet over hoor praten terwijl het verhaal juist dé oplossing is om een presentatie daadwerkelijk te verbeteren.

Prezi, PowerPoint en Keynote zijn slechts tools om een verhaal visueel te ondersteunen. Zelfs bij het ondersteunen van een verhaal is het niet belangrijk om diepgaande kennis van deze tools te hebben. Want een nog belangrijkere skill om je verhaal visueel te ondersteunen, is (enige) kennis van design. Design, nog een element waar professionals het zelden tot nooit over hebben.

Het is dan ook geen wonder dat het gros van de presentaties saai en oninteressant zijn. Zolang professionals denken dat de sleutel tot een goede presentatie te vinden is in het gebruik van de juiste software, zullen ze jammerlijk falen.

Prezi zal je saaie, oninteressante presentie niet verbeteren. Een goed verhaal wel.

Skolpopia

About Skolpopia

An odd, little organisation helping people with personal development via creativity, visual storytelling, funification and actionable inspiration to make the world a better place.

Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>