In de huidige recessie met daarbij een oplopende werkeloosheid moeten sollicitanten alles uit de kast halen om op te vallen. Niet gek dat werkzoekenden naar nieuwe mogelijkheden zoeken om zich te onderscheiden.

Een recent fenomeen, wellicht onder invloed van infographics, is het creëren van een visuele CV: een voor het oog plezierige weergave van het CV dan de traditionele saaie, tekstuele opsomming.

Plaatje visuele CV

Tot voor kort moest je echter een designer zijn om zo’n visuele CV te maken. Maar tegenwoordig zijn er gratis tools om een visuele CV te maken zonder dat daar enige kennis van grafische software pakketten als Photoshop of Illustrator voor nodig is.

Gek als we zijn op visualisaties, een overzicht van zeven van dergelijke tools om je CV (letterlijk) wat kleur te geven.

Re.vu
Op re.vu werd ik gewezen door Farah Sheikrojan. Werk en opleidingsgevens zijn vanuit Linkedin te importeren en aan te passen. Werkinformatie wordt in een grafisch aantrekkelijke tijdslijn getoond. Naast de standaard informatie uit Linkedin kan je ook additionele gegevens toevoegen zoals een portfolio, quotes van anderen over jou (e.g. je Linkedin recommendations), skills, etc. Het leuke van deze extra toevoegingen is dat deze ook op een visuele manier worden weergegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een grafiek of pie chart. Het design van je pagina is helemaal te customizen middels vaste themes of helemaal zelf te bepalen door zelf een kleurencombo te definiëren en achtergrondplaatje te uploaden.

revu

Resumup.com
Resumup.com toont je werkervaring in een kleurige tijdlijn. Gegevens zijn te importeren vanuit Linkedin of handmatig in te voeren. Daarnaast kan je additionele velden invullen zoals hobby’s en karaktereigenschappen die visueel getoond worden. Er zit geen Myers-Briggs-achtige test achter, maar je kan naar eigen inzicht een soort karakterprofiel invullen. Aangemaakte profiel is ook te downloaden als pdf.

Vizualize.me
Vizualize.me zit officieel nog in beta maar je kan er bijna net zoveel mee als met de andere tools. Gegevens zijn te importeren vanuit Linkedin. Bij Vizualize.me kan je Recommendations, interesses en skills kan ook mee importeren vanuit Linkedin en tonen. De opmaak van je samenvatting wordt niet altijd mooi weergegeven en er zijn ook weinig mogelijkheden om dat aan te passen. Het design van je pagina kan je aanpassen middels 5 themes of je kan zelf experimenteren met de kleuren door deze helemaal te customizen. Nog geen mogelijkheid om je aangemaakte CV ook te exporteren naar bijvoorbeeld pdf.

Vizualize.me

Vizify.com
Vizify.com is een visuele weergave van je online bio die vanuit verschillende bronnen (e.g. Linkedin, Facebook, Twitter) binnen wordt gehaald. Niet alleen een weergave van je werk(verleden), maar ook je interesses, plaatsen waar je geweest bent, etc. Minder geschikt als CV alleen, wel leuk als snelle overview van hetgeen je online uitspookt. Hoe meer bronnen je koppelt, hoe meer informatie getoond kan worden.

vizify

About.me
About.me is ook niet echt alleen een CV creatie tool, maar eerder een pagina waar je in feite al je web activiteiten kan verzamelen op één centraal punt waar geïnteresseerden alles over jou (online presence) kunnen vinden. In vergelijking met de andere tools is het minder visueel voor wat betreft de content. Je kan echter wel zelf de achtergrond van je profiel bepalen en daarmee een sterk visueel signaal afgeven. Vooral handig als je zelf geen website kan bouwen of je kan veroorloven maar toch een online presence wilt hebben (op iets wat op een website lijkt).
Promo film van About.me:

CVgram.me
CVgram.me heeft aan het aanmeldingsproces, in tegenstelling tot de andere visuele CV tools, ook aandacht besteed en is heel leuk en interactief opgezet. Door middel van icoontjes wordt je door het proces geleid. Je werk en opleidingen kan je ophalen vanuit Linkedin. Door connectie met Facebook te maken, kan je ook zien wie van je vrienden ook een CV op CVgram hebben gemaakt. Qua grafische uitspattingen voor het visuele CV is CVgram minder uitbundig dan bijvoorbeeld Re.vu of Resumup.com, maar een voordeel is wel dat het goed leesbaar is. Qua design kan je het uiterlijk aanpassen door middel van enkele templates, maar ook door zelf een kleurencombo te kiezen en achtergrond daarop aan te passen. Geen mogelijkheid om je CV te exporten en qua contact gegevens kan je alleen je e-mail adres en fysieke adres op geven.

CVgram

Zerply.com
Zerply.com richt zich volgens eigen zeggen op creatieve professionals en daar hebben ze meer dan gelijk in. Ook hier kan je je werk en opleiding gegevens importeren vanuit Linkedin. Het verschil met de andere Visuele CV tools is dat Zerply samen met CVgram toch wel het meest op een traditionele CV lijkt met de enige twist dat het er mooier uit ziet. Gegevens lezen vrij prettig van boven naar beneden. De keuze in templates is beperkt met slechts 5 themes.

Zerply

Ook al heb je geen design vaardigheden dan nog hoef je niet vast te zitten aan een saai CV in Word. Wat de beste tool is, is afhankelijk van smaak. Veel tijd om een visueel CV te maken, is niet nodig. Zolang je een goed ingevuld Linkedin profiel hebt, kan je vrij snel een visueel CV aan maken. Ik zou zeggen probeer ze allemaal uit en kijk welke je het mooiste vindt.

Mocht je nog meer tools kennen, laat het weten in de comments!

Danny Debi

About Danny Debi

Danny Debi is een veelzijdige bedrijfskundige die zowel analytisch als creatief kan denken. Skolpopia is het geesteskind van Danny Debi, waar hij jaren van (internationale) ervaring als manager, consultant en trainer in combinatie met een creatieve kijk op zaken gebruikt om professionals te helpen succesvoller te zijn.

Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>