Onderstaande plaatje komt uit de comedy film Office Space, een film over enkele werknemers van een groot bedrijf die hun werk en hun baas haten. Je werk en baas haten, is blijkbaar zo herkenbaar dat deze film een snaar raakte met het publiek en inmiddels als cult klassieker geldt.

Plaatje Office Space motivatie

Het plaatje spreekt boekdelen en vat perfect samen waarom werknemers niet altijd doen wat managers, leidinggevenden, business leaders, etc. willen. Het interesseert werknemers gewoon niet.

De reden dat het werknemers niet interesseert, is heel simpel. En nee, het is niét dat werknemers ongemotiveerd zijn. Werknemers zijn juist wél gemotiveerd om zinvol werk te doen. De reden dat het werknemers niet interesseert, is dat het verhaal dat business leaders medewerkers ophangen vaak gewoonweg niet boeiend is.

Eén van de redenen waarom storytelling zo krachtig is, is omdat het betekenis geeft aan iets. Als we het waarom van iets begrijpen, staan we er positiever tegenover. Het motiveert ons. Zelfs als het om iets negatiefs gaat (e.g. massa ontslagen) dan kunnen we begrip opbrengen waarom een bepaalde keuze is gemaakt als een goed verhaal wordt verteld. Een goed verhaal is daarom zeer motiverend.

Het omgekeerde geldt echter ook. Een slecht verhaal of een gebrek aan verhaal demotiveert. Werknemers vragen zich (terecht) af “Wat interesseert het mij”, leidend tot de situatie afgebeeld in bovenstaand plaatje.

Als men zich niet kan identificeren met het doel dat een leidinggevende, organisatie, nastreeft (i.e. het verhaal dat ze vertellen) dan is men ook niet gemotiveerd om zich uit de naad te werken om te helpen dat doel te bereiken. Al te vaak wordt de schuld bij de werknemer gelegd omdat die zogenaamd ‘ongemotiveerd’ is. Vraagt de leidinggevende zich wel eens af WAAROM iemand ongemotiveerd is?

Vertel een goed verhaal en medewerkers worden vanzelf gemotiveerd. “I care” wordt dan het motto.

Skolpopia

About Skolpopia

An odd, little organisation helping people with personal development via creativity, visual storytelling, funification and actionable inspiration to make the world a better place.

Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>