“Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.” – Albert Einstein

Eerder schreven we al dat creativiteit onder andere het zien van mogelijkheden is. Niet de voor de hand liggende mogelijkheden die iedereen ziet, maar juist die mogelijkheden die anderen niet zien omdat ze niet creatief denken. Door je niet te laten belemmeren door beperkingen, maar te denken in mogelijkheden gaat een hele (nieuwe) wereld open.

Een belangrijke ingrediënt om mogelijkheden te zien, is je verbeelding te gebruiken: een mentaal plaatje weten te vormen van de mogelijkheden. Je verbeelding gebruiken, is een tweede natuur. Als konden we het van nature. Als volwassenen kunnen we het nog steeds, we moeten ons er alleen bewust van zijn en soms met de speelsheid van een kind naar de wereld kijken.

Waar een beetje verbeelding toe kan leiden, wordt perfect aangetoond door het tekenfilm figuur Spongebob Squarepants. Spongebob loopt over van enthousiasme en is zo speels als een kind. Aan verbeeldingskracht geen gebrek. Zijn buurman Octo is een chagrijn die alles veel te serieus en letterlijk neemt.

In de aflevering The Paper gooit Octo een stuk papier weg waardeloos als het is – voor hem. Spongebob daarentegen wil het papiertje heel graag hebben. Voor Spongebob is dit ‘waardeloze’ papiertje een oneindige bron van vermaak. Zo weet Spongebob van dat ene papiertje onder ander een cape, lendenbroek, parachute, origami, vliegtuig, buikspreekpop, fluit en meer te maken.

Wat voor de één een waardeloos stuk papier is, is voor de ander met gebruik van verbeelding om te zetten tot iets waardevols. Hoe waardevol? Aan het eind van de aflevering heeft Octo zijn hele vermogen ervoor over om het papiertje terug te kopen als hij ziet hoeveel plezier Spongebob aan dat ‘waardeloze’ papiertje beleeft. Eenmaal terug in Octo’s handen is het weer een waardeloos stuk papier geworden omdat hem de verbeelding ontbreekt om de mogelijkheden van het papiertje in te zien en dat papiertje om te zetten in iets waardevols.

Uiteraard wordt e.e.a. overdreven in een tekenfilm. Het principe blijft echter hetzelfde. Als je je verbeelding gebruikt, kan je zowat alles maken wat je je kan bedenken. Als je geen verbeelding hebt, zoals Octo, loop je niet alleen kansen mis. Je moet ook diep in de buidel tasten voor mogelijkheden die voor anderen veel minder kosten.

Het moraal van het verhaal: Gebruik je verbeelding en wees geen Octo.

http://www.youtube.com/watch?v=hKxJ1KJAHRM

Danny Debi

About Danny Debi

Danny Debi is een veelzijdige bedrijfskundige die zowel analytisch als creatief kan denken. Skolpopia is het geesteskind van Danny Debi, waar hij jaren van (internationale) ervaring als manager, consultant en trainer in combinatie met een creatieve kijk op zaken gebruikt om professionals te helpen succesvoller te zijn.

Getagd op:    

2 thoughts on “Creativiteit: Je Verbeelding Verwezenlijken

 • 16/05/2012 op 09:12
  Permante link

  Leuk artikel. Het gaat inderdaad om het zien. Zien van mogelijkheden, die anderen niet zien. Dat ontdek ik zelf ook steeds meer. Hoe meer je er voor open staat en in praktijk brengt, des te meer ga je zien.

  Luc Tijssen
  newmind4u

  Beantwoorden
  • Skolpopia
   16/05/2012 op 19:27
   Permante link

   @Luc Helemaal gelijk. Hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>