Benodigdheden: stapeltje Post-its en een marker, pen of potlood.

Laatst sprak ik enkele oud-collega’s die in een dipje zaten. Ze beleefden niks nieuws en qua persoonlijke ontwikkeling stonden ze stil. Elke dag was een sleur, steeds hetzelfde saaie trucje herhalen zonder het gevoel te hebben vooruit te komen.

Post-it to-do list

Iedereen vraagt zich wel eens af wat de zin van het leven is. Met name mensen die een uitzichtloze of saaie baan hebben, stellen zich regelmatig deze vraag. Het zijn dit soort bezigheden waar je je afvraagt “Wat doe ik hier eigenlijk?” of “Waar doe ik het voor?” Zolang je geen antwoord op deze vragen kan geven, zal het sombere gevoel blijven en de sleur niet doorbroken worden.

Om uit de sleur te ontsnappen moet je het gevoel hebben dat je iets waardevols doet: iets wat de moeite waard is om je bed voor uit te komen. Dat laatste is een makkelijke analogie om invulling te geven aan een betekenisvolle leven door elke dag iets betekenisvols te doen/maken.

Het leven heeft zoveel te bieden. Uitgeleerd zullen we nooit zijn want er zijn zoveel dingen te ontdekken, om te leren. Zoveel interessante mensen om te ontmoeten. Zoveel leed in de wereld waarbij een helpende hand om het iets beter te maken altijd welkom is. Zoveel initiatieven en ideeën te bedenken en te verwezenlijken. Met andere woorden: zoveel om van te genieten.

Het leven heeft zo ongelofelijk veel te bieden dat het soms overweldigend is. Zo overweldigend dat we misschien niet eens weten waar we moeten beginnen. Lao Tzu zei al dat elke grote reis begint met één enkele stap. Zo ook met ons leven.

In een betekenisvolle leven zou elke dag iets waard moeten zijn: iets om je bed voor uit te willen komen.

Hoe?

Stel jezelf elke dag een (kleine) doel. Iets wat je die dag wilt bereiken wat de moeite waard is om je bed voor uit te komen. Iets waardevols voor jezelf – of iemand anders. Als je dat doel bereikt hebt aan het eind van de dag dan was het een betekenisvolle dag.

Iets nieuws leren? Deel het op in kleine stukken en doe elke dag een klein stukje, e.g. een hoofdstuk uit een boek lezen, een oefening maken, etc. Iemand blij maken? Ga actief aan de slag en bedenk hoe je iemand blij mee kan maken, en wie die persoon zal zijn. Een groot doel voor ogen, zoals een wereldreis? Deel het in kleine stukjes zodat je elke dag een kleine stap richting dat grote doel zet.

Bang dat je het zal vergeten? Maak voor jezelf een reminder. Benodigdheden: stapeltje Post-its en een marker, pen of potlood.

Schrijf op een Post-it je doel voor die dag. Plak het op een plek waar je er frequent aan herinnerd zal worden, zoals bijvoorbeeld je beeldscherm. Het beste is als je je doel de avond ervoor bedenkt. Dan heb je de volgende ochtend iets om daadwerkelijk wakker voor te worden.

Doe dit elke dag en elke dag wordt betekenisvol. Doe dit een leven lang, en je hebt een betekenisvolle leven geleid.

We horen graag of dit bijzondere verhalen en/of ervaringen oplevert!

Danny Debi

About Danny Debi

Danny Debi is een veelzijdige bedrijfskundige die zowel analytisch als creatief kan denken. Skolpopia is het geesteskind van Danny Debi, waar hij jaren van (internationale) ervaring als manager, consultant en trainer in combinatie met een creatieve kijk op zaken gebruikt om professionals te helpen succesvoller te zijn.

Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>