Het is inmiddels 2012. Het jaar 2011 hebben we achter ons gelaten en 2012 is begonnen. Zal 2012 het jaar zijn waarin de wereld vergaat volgens de voorspelling van de Maya’s, of het jaar waarin het Nederlands Elftal Europees Kampioen wordt op het EK?

Hoe het ook zij, ook dit jaar zullen er ongetwijfeld vele veranderingen zijn. Veranderingen die kansen bieden. Een nieuw jaar is begonnen, een nieuw jaar dat mogelijk ook nieuwe kansen biedt. We kennen allemaal de goede voornemens die men na een maand alweer vergeten is. Vaak van die kleine dingen zoals afvallen, stoppen met roken etc. Maar wat als je nou één groot voornemen maakt en je je daar het hele jaar op focust?

Mario bros quite your job

Plaatje via Zac Gorman

Ik heb frequent contact met vrienden en oud-collega’s. Een levendig onderwerp tijdens onze gesprekken is werk en met name het geklaag erover. Enkelen zijn tevreden met hun werk, een groot deel kan echter niet wachten om de huidige baan op te zeggen en echt wat leuks te gaan doen: het liefst een droombaan. Op de vraag wanneer ze hun baan op gaan zeggen om wat leuks te gaan doen, blijft het echter akelig stil. “Ik heb geen tijd gehad om rond te kijken.”, is een veelgehoord antwoord.

Op de vraag waarom ze geen ontslag nemen zodat ze alle tijd hebben om rond te kijken, volgen de standaard antwoorden: “Ja, maar ik moet de hypotheek betalen.”, “Ik moet mijn gezin onderhouden.”, “Het zijn economisch onzekere tijden.” Op elke vraag waarom men geen actie onderneemt om daadwerkelijk wat anders te doen of te zoeken, volgt een excuus om het vooral niet te doen.

Geld is uiteraard belangrijk, maar kan geen excuus zijn om iets niet te doen. Geen geld op dit moment? Zorg dan dat je wel voldoende cash hebt! Begin met gericht sparen. Geen ruimte in je budget om te sparen? Er is ongetwijfeld iets waar je op kan besparen. Is het bijvoorbeeld nodig om zo vaak uit eten te gaan, zijn al die lidmaatschappen waar je niks mee doet wel nodig, etc.?

Geen geld is met andere woorden geen excuus. Dat je nu geen geld heb, betekent simpelweg dat je beter moet plannen. Plan je exit en begin nu met sparen.

Weet je nog niet wat je echt wilt? Zoek het dan uit! Volg cursussen, neem een hobby, maak een lijst van de dingen die je leuk en niet leuk vindt. Neem actie om erachter te komen wat je echt wilt.

Staat je huidige baan in de weg om jezelf te ontdekken? Neem een sabbatical!

Als je er echt voor wilt gaan dan zijn enkele opofferingen nodig om dat hogere doel, i.e. je droombaan, te bereiken. Indien je dat niet kan of wil dan moet je je afvragen: is mijn droombaan wel iets waar ik voor wil gaan? Er is altijd wel een reden en/of obstakel te bedenken om iets niet te doen. Er is ook altijd wel een oplossing te bedenken voor dat obstakel. Als je continue alleen obstakels ziet en daardoor vooral je droombaan niet achterna gaat dan moet je je toch afvragen hoe graag je het eigenlijk wilt.

De keus is niet moeilijk: vast zitten in een baan die je niet leuk vindt of op zoek gaan naar iets wat je wel leuk vindt.

Guus Geluk is een neef van Donald Duck. Waar Donald Duck een geboren pechvogel is, daar is Guus Geluk een geboren geluksvogel. Guus komt alles letterlijk aanwaaien zonder dat hij ook maar enige moeite hoeft te doen. Geld nodig? Een winnend lot komt automatisch naar hem toe.

Oorspronkelijke plaatje via Animaatjes

De meesten van ons zijn echter geen Guus Geluk. Dus als je iets wilt veranderen, zal je toch echt actie moeten ondernemen. Gerichte actie om je dromen te realiseren. Dit vereist discipline en focus. Maar ten eerste de moed om het in gang te zetten en daadwerkelijk die eerste stap te nemen. Als je geen plezier hebt in hetgeen je doet, ben je niet goed bezig en is het tijd om een verandering aan te brengen.

Het is een nieuw jaar, met weer nieuwe kansen. Neem jij die eerste stap dit jaar om je droombaan te realiseren? Of blijf je toch nog een jaartje bij je “dead-end job”?

Skolpopia

About Skolpopia

An odd, little organisation helping people with personal development via creativity, visual storytelling, funification and actionable inspiration to make the world a better place.

Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>